phishing

Normal doğumun en büyük engeli korku!

Normal doğumun en büyük engeli korku!

20 Eylül 2017 - 21:52

Normal doğumun en

büyük engeli korku!

 

Gebe Bilgilendirme Okulu’nun Sorumlusu Gülten Gökkuş: Kadın vücudu normal doğum yapmaya müsaittir. Kadın doğurmak için yaratılmıştır. Anne adayların normal doğum yapamayışının temel nedeni korkudur

 

 

 

FADİME AKAR-Sağlık Bakanlığı’nın anne adaylarının sezaryen yerine normal doğumu tercih etmeleri için 2013 yılında uygulamaya koyduğu ‘Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıç’ projesi için seçilen 3 pilot bölgeden birisi olan Afyonkarahisar’da, yaklaşık 900 annenin sezaryen yerine normal doğumu tercih etti. Proje kapsamında Devlet Hastanesi’nde açılan Gebe Bilgilendirme Okulu’nun Sorumlusu Gülten Gökkuş, Gün FM’de Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtladı, yürütülen proje ve elde edilen sonuçla hakkında bilgiler verdi.

‘Gebe Bilgilendirme Okulu’nda eğitimlere katılıp normal doğum yapan Fatma Okay ile eğitimlere devam eden gebe Hayriye Hancıoğlu ile birlikte programa katılan Gökkuş, normal doğumun sayılamayacak kadar çok faydası olduğunu vurguladı.

ANNE ADAYINI İKNA EDİYORUZ

Kendisinin aslında işitme, duyma konusunu inceleyen alanda eğitim aldığını ve ‘odyolog’ olduğunu ancak doğumla ilgili çalışmalara yaptığını anlatan Gebe Bilgilendirme Okulu Sorumlusu Gülten Gökkuş, “Bakanlıktan doğum korkusunu yok edebilmek için çalışma izni istedim. Bakanlık izin verdi ve bu şekilde çalışmaya başladım” dedi. Sorumlusu olduğu Gebe Bilgilendirme Okulu’ndaki eğitimlerde önce anne adayını fizyolojisinin doğuma uygun olduğuna ikna ettiklerini belirten Gökkuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

NORMAL DOĞUMDA AĞRI YOK

"Biz anne adaylarını fizyolojisinin doğuma uygun olduğuna ikna ediyoruz. Doğum esnasındaki ağrı dalgalarıyla nasıl baş edeceklerini öğretiyoruz. Yine bir takım teknikler öğreterek, motivasyon sağlıyoruz. Zaten kadın vücudu normal doğum yapmaya müsaittir. Kadın doğurmak için yaratılmıştır. Anne adayların normal doğum yapamayışının temel nedeni korkudur. Korkuyla insan vücudunun kasılmasıyla doğuma yol vermemektir. Burada eğitimlerle gevşeyen anne adayları bebeklerine rahatlıkla kavuşuyorlar."

2013 yılında başlayan ‘Sağlıklı nesiller için sağlıklı başlangıçlar’ projesi kapsamında Afyonkarahisar’da yaklaşık 900 annenin sezaryen yerine normal doğumu tercih ettiğini belirten Gülten Gökkuş, anne adaylarına seslendi: “Çalışmaya başladıkça gördüm ki aslında normal doğumda ağrı yok. Gerçekten ağrı duymuyorlar. Burada sorun korkudan kaynaklanan kasılmalar diyebiliriz. Ama anne adaylarının kendilerini kasmamaları, gevşek olmaları lazım.”

KORKUMU YENEREK NORMAL DOĞUM YAPTIM

Eğitimlere katılıp normal doğumla bebeğini dünyaya getiren Fatma Okay ise gebeliğinin başlarında doğuma dair büyük bir korku duyduğunu kaydederek, şunları anlattı:  “Hastanede eğitimler olduğunu duyunca eşimle eğitimlere katıldık. Bebekle bağlantı kurma eğitimleri aldık. Korkumu yenerek normal doğumla bebeğimi dünyaya getirdim. Tüm anne adaylarına eğitimlere katılıp normal doğum yapmalarını tavsiye ediyorum.”

KORKULARIMLA BAŞ ETMEYİ ÖĞRENDİM

Eğitimlere katılan ve doğumuna kısa bir süre kalan Hayriye Hancıoğlu eğitimlerden sosyal medya aracılığıyla haberi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İlimizde böyle bir eğitimin olmadığını zannediyordum. Öğrenince oldukça şaşırıp eğitimlere katıldım. Doğumun normal bir süreç olduğunu fark ettim. Bunu eğitimlere borçluyum. Korkularımla baş etmeyi öğrendim. Gülten Gökkuş Hocama ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim. Derslere eşimle birlikte katıldık. Eşim süreç boyunca en büyük destekçim oldu. Şimdi doğum yapıp, bebeğimize kavuşmayı özlemle bekliyoruz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum