phishing

Milletvekili Parsak’tan anayasa dersi

Milletvekili Parsak’tan anayasa dersi

Milletvekili Parsak’tan anayasa dersi
09 Şubat 2016 - 14:41

Yeni kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görevlendirilen Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi'nin davetlisi olarak, ‘Yeni Anayasa mı? Anayasa'nın Yenilenmesi mi’ başlıklı bir ders verdi. Hafta sonu ‘Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu'nda’ öğrencilere hitap eden Parsak, anayasa kavramından dünyadaki anayasal hareketlere, Kanun-i Esasi'den, yürürlükte bulunan 1982 Anayasası'na ve gündemdeki anayasa değişikliği çalışmalarına kadar birçok konuya değindi. Parsak, anayasanın, insan haklarını ve asıl görevi bu hakları korumak olan devletin teşkilat yapısını düzenleyen en temel toplumsal sözleşme olduğunu kaydetti.

 

TÜRKLERDE TÖRE VE ÖRF ADETLER ÖNEMLİDİR

Türklerde tarih boyunca ‘halk’ ve ‘tebaya’ karşı adil olunması hususunun, dini kurallar, töre, örf, adet ve geleneklerde geniş yer tuttuğunu anlatan Parsak, Türk tarihindeki ilk yazılı Anayasal metinlerin, dünyada Anayasacılık akımının doğduğu ve geliştiği 19. ve 20. yüzyıldaki Sened-i İttifak ve Kanun-i Esasi gibi metinler olduğunu belirtti. Parsak, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Anayasaları arasındaki Türklük ve Türkçe dili gibi ortak ve önemli noktaları hatırlattı.

Devletin resmi dilinin ve eğitim dilinin Türkçe olması, Türk Vatandaşlığı tanımı, ve millet egemenliğinin esas alınması gibi önemli hususların 1921 Anayasasından bu yana varlığını koruduğunu kaydeden Parsak, "Bunlar başta olmak üzere Türk Devleti'nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü ortaya koyan maddelere kimse dokunmaya kalkmamalıdır" dedi.

 

ANAYASA BİRİLERİ DİKTATÖRLÜK HAYALLERİ KURUYOR DİYE DEĞİŞTİRİLEMEZ

Konuşmasında AK Parti’yi suçlayan ve Anayasa Komisyonu’ndan kaçtığını ileri süren Parsak, kendi partisinin görüşlerini anlattı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Milleti'nin ihtiyacından doğan her şeye varız ancak hiç kimse kendi istek ve ihtiyaçlarını gidermek için bir sistem önerisi getirip bunu milletimize dayatmaya kalkmasın. Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter devlet yapısı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, egemenlik, resmi dil ve vatandaşlık tanımı gibi konular hayati konulardır. Anayasamızın bu maddeleri Samsun'da, Ankara'da, Sakarya nehri kıyısında ve Afyon Kocatepe'de canla ve kanla yazılmıştır. Bu nedenle sırf birileri diktatörlük hayalleri kuruyor diye değiştirilemez.”●Kurtuluş

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum