phishing

Mide şikayetlerinin en büyük nedeni ülser

Mide şikayetlerinin en büyük nedeni ülser

Mide şikayetlerinin en büyük nedeni ülser
08 Ağustos 2017 - 20:28

Mide şikayetlerinin

en büyük nedeni ülser

 

 

Mide kanaması şüphesiyle acil servislere başvuranların yüzde 60’ının ülser hastası oldukları belirtildi

 

FADİME AKAR-Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında konuşan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hatice Şule Kendir, acil servislere mide kanaması yakınmasıyla başvuran hastaların yaklaşık yüzde 60’ında ülser, yüzde 10’nda da siroza bağlı oluşan yemek borusu varisi saptandığını bildirdi.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Kendir alanıyla ilgili bilgiler verdi.

 MİDENİN İNCELENMESİ İÇİN ENDOSKOPİ

Gastroenterolog’un çalışma alanıyla ilgili bilgiler veren Dr. Hatice Şule Kendir, “Gastroenterolog, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreasın sindirim kısmı, ile yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir. Endoskopi sık uyguladığımız işlemlerden biridir. Mide ve bağırsak hastalılarında sadece tanı için değil, takip ve tedavi amaçlıda endoskopi, çıplak gözle dışarıdan görülemeyen organlara özel cihazlarla ulaşarak, incelenecek organların gözle görünür hale getirilme işlemidir. Gelişen teknolojilerle hastaya daha konforlu bir uygulama süreci yaşatan yöntem, incelenecek organa göre değişik isimler almaktadır. Midenin incelenmesi için yapılan endoskopi işlemine gastroskopi, kalın bağırsak için uygulanacak yönteme kolonoskopi, safra yolları pankreas kanalının değerlendirilmesi için yapılacak işleme ise ERCP denilmektedir” şeklinde bilgi verdi.

 MİDE KANAMASI TEKRARLAYABİLİR

Halkımıza özellikle kan kusma, dışkının siyahlaşması gibi yakınmaları olduğunda acilen hastaneye başvurmalarını söyleyen Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hatice Şule Kendir, “Acil servise mide kanaması yakınmasıyla müracaat eden hastaların yaklaşık yüzde 60’ının ülsere, yüzde 10’unun siroza bağlı oluşan yemek borusundaki varislerden kaynaklandığı saptanmıştır. Bu hastalara ünitemizde acil endoskopik müdahalede bulunarak kanama durdurulmaktadır. İlaçlar yada endoskopik yöntemlerle kanaması durmayan hastalara nadiren de olsa cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Mide kanamasına yol açan sebepler ortadan kaldırılmadığı sürece tekrarlayabilir. Bu noktada günümüzde kontrolsüz biçimde yoğun ağrı kesici kullanımına dikkat çekmek istiyorum. Bu ilaçlar beraberinde mide koruyucu ilaçlar almadan alındıkları takdirde kanamalar devam edebilmektedir. Ayrıca mide kanaması geçiren hastaların yoğun baharatlı gıdalardan, kafeinli içeceklerden uzak durmalarını da öneriyorum” diye konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programında Gastroenteroloji alanıyla ilgili tüm hastalıklar değerlendirildi.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum