phishing

Kurtuluş savaşında Ceceli Kara Murat’ı duydunuz mu ?

Kurtuluş savaşında Ceceli Kara Murat’ı duydunuz mu ?

Kurtuluş savaşında Ceceli Kara Murat’ı duydunuz mu ?
20 Ekim 2016 - 09:47

Kurtuluş savaşında Ceceli Kara Murat’ı duydunuz mu ?

Çeçeli Kara Murat, Uşak'ın Banaz İlçesine bağlı Çamsu, O zaman ki adıyla Çeçe Köyü'nde yaşayan, çobanlık yaparak geçimini sağlayan bir genç...27-28 Ağustos 1922 Gecesi yolunu kaybeden Tirikopis Kuvvetleri Murat Dağı’nın eteklerinde yollarını bulmaya çalışırlarken bir yandan da açlık ve susuzlukla mücadele ediyorlardı.

1. Dünya savaşı’nda Kudüs Harbine katılmış olan Ceceli Kara Murat 7 sene askerlik yapmış olup köyüne dönmüştür. 1922 yılında Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde perişan edilen Yunanistan'ın Küçük Asya Ordusu, İzmir'e ulaşmanın derdine düşer. Murat dağının eteklerinde koyunlarını otlatmakta olan, kara kuru aç ve sefil bir çobana rastlarlar. Kendilerini Afyon-İzmir demiryoluna götürmelerini teklif ederler. Ceceli Kara Murat`tan Yunan Ordusu kılavuzluk yaparak Uşak-İzmir Demiryoluna ulaşmalarını istemişlerdir. Bu acı gerçekle karşı karşıya kalan Ceceli Kara Murat Trikopis ve ordusunu tam ters istikamet olan Kusura Deresi’nin en sarp ve çıkılmaz yerine çekerek; Yunan Kuvvetleri’nin Uşak ve civar köylere zarar vermelerini önlemiştir.

Sonunda da bu Türk kılavuzunun kendilerini yanlış yöne doğru götürdüğünü anlarlar. Yunanlı komutan, "Bizi yanlış yöne getirmişsin. Bunun sonucunun ölüm olduğunu bilmiyor musun?" diye bağırdığında; Çeçe Köylü Kara Murat, "Benim görevim bu, seninki de öldürmek" der ve süngülenerek öldürülür. Durumun farkına varan Yunan Komutanı Ceceli Kara Murat’ı oracıkta şehit etmiştir.. Yunanlı Komutan yanındaki Yunanlı subaylara, "Yanlış yere gelmişiz beyler. Kendisine hiçbir şey verememiş bir devlete bu denli bağlı insanlar oldukça yenilmiş olmamız doğaldır" der. Kara Murat ölümü pahasına da olsa o günün teknolojisi ile elinde bulundurduğu top, tüfek ve cephaneye ile 6 bin kişilik Yunan Ordusu’nu Kusura Deresi’nin en sarp ve çıkılmaz yerine sokarak, Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından birisini oluşturmuş ve 6 bin kişilik Yunan Ordusu’nu tek kurşun atmadan Türk Birliklerine teslim olmasını sağlamıştır"2 Eylül 1922 günü mahalli kahraman Çeçeli Kara Murat’ın hayatı pahasına kaçmakta olan düşman kuvvetlerini Göğem Köyü yakınlarındaki Kusura Boğazına yönlendirmesi neticesinde Yunan Ordularının Başkomutanı General Trikopis ve mahiyetindeki birlik komutanları 5. Kafkas Tümen Komutanı Kurmay Albay Dadaylı Halit Bey tarafından esir alınmıştır. Bu olay Türk Ordusunun bir iftiharı olduğu kadar Türk Köylüsünün de kahramanlığının bir sembolü olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. RUHU ŞAD OLSUN .

KAYNAKLAR : UŞAK VALİLİĞİ CECELİ KARA MURAT MÜZESİ YAYINLARI VE ARAŞTI. GAZET. İBRAHİM ÇAKIN

BÜYÜK TAARRUZ AFYON KÜTAHYA ALAN KILAVUZU BÖLGE REHBERİ HABİB AKALIN

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Torun
    9 ay önce
    Yorum olarak şunu yazmak isterim: Her yıl Çeçeli Karamurat'ın şehitlik mezarında tören düzenlenir ve Türk Askeri Valisi ve yetkililer burada bulunur. Son yıllarda Kuran-ı Kerim burada okunur. Yeni adıyla Çamsu Köyü'nde akrabalarıyla birlikte soy isimleri "Baş" olan nesil devam etmektedir. Çeçeli Karamurat Caddesi ve Müzesi, Uşak ilimizde ve Banaz ilçemizde bulunmaktadır.
  • Osman kutlu
    6 yıl önce
    Bir tarihi gerçeği alıp içine kırk tane yalan yanlış hikaye sokuşturmayın. Ayıptır, o insanların hatırasına saygısızlıktır. Cahil cühela alan kılavuzlarının yalanlarına değil, akademisyen rehberleri belgelerine batın. Bu konuşma nerede geçmiş, kim duymuş da anlatmış, kim nakletmiş?