phishing

Kolon kanseri taramaları Afyon’da yapılıyor

Kolon kanseri taramaları Afyon’da yapılıyor

Kolon kanseri taramaları Afyon’da yapılıyor
20 Mart 2018 - 14:57

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hekimi Dr. Belgin Şahin Abacı konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Abacı içinde bulunduğumuz Mart ayının kolon kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle kolon kanseriyle ilgili bilgiler verdi.

 

 

“Kolon kanseri hem kadınlarda hem de erkeklerde üçüncü sırada yer almaktadır” diyen Abacı, “Erkeklerde yüz binde 22,8 ve kadınlarda ise yüz binde 13,8 sıklığında görülmektedir. Aşırı kilolu veya obez olmak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketmek, fiziksel olarak aktif olmamak, alkol ve sigara kullanımı, ileri yaş, ailede benzer kanser öyküsü bulunması ve bazı genetik hastalıklar kolon kanserinde risk faktörleri olarak sıralanabilir. 50-70 yaş aralığındaysanız tarama için KETEM veya Aile Hekiminize mutlaka başvurun” şeklinde konuştu.

 

 

“KETEM’de kolon kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır”

 

Kolon kanserinin belirtilerinden söz eden Abacı, “Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan veya dışkı renginde koyulaşma, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı ve sürekli yorgunluk kolon kanserinde en sık görülen belirtilerdir. KETEM’de kolon kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. KETEM ilimizde Devlet Hastanesi’nde ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde olmak üzere iki ayrı yerde hizmet veriyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu nedenle amaç, daha kanserde belirti yokken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması, kolon kanserini önleyebilir. Erken tanı konulduğunda, kolon kanserinin tedavisi daha etkin olabilir. Bu nedenle, 50 yaş üstündeki kişiler izlenmeli ve kolon kanseri için artmış riski olan kişiler daha erken tarama programına alınmalıdır. Taramada ülkemizde “gaytada gizli kan testi” uygulanmakta ve bu testi 50-70 yaş arasındaki herkesin 2 yılda bir yaptırması önerilmektedir. Dışkıda gizli kan saptanıp kolonoskopi yapılan kişilerde henüz kanserleşmemiş polip halindeki tümörler tespit edilerek kanser gelişmesi önlenebildiği gibi kanser gelişmiş olan olgularda da erken teşhis ile ölüm oranları azaltılmaktadır. Ülkemizde de KETEM’lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir yapılmaktadır. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir” diye değerlendirmede bulundu.

 

 

 

Yayın sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile görüşen KETEM Hekimi Dr. Belgin Şahin Abacı yayın dolayısıyla Akar’a teşekkür etti. Akar ise Abacı’nın çalışmalarında başarılar diledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum