phishing

Kodl@fyon Ortaokullar Arası Scratch Kodlama Yarışması Başladı.

Kodl@fyon Ortaokullar Arası Scratch Kodlama Yarışması Başladı.

Kodl@fyon Ortaokullar Arası Scratch Kodlama Yarışması Başladı.
04 Nisan 2018 - 01:57 - Güncelleme: 04 Nisan 2018 - 02:00

Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi tarafından ilimiz genelinde organize edilen Kodl@fyon Ortaokullar Arası Scratch Kodlama Yarışması organizasyonu Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla başladı.

 Çocuklarımızın teknolojiyi bilinçli kullanmasını sağlamak adına düzenlenen Kodl@fyon projesi kapsamında düzenlenen Kodl@fyon Ortaokullar Arası Scratch Kodlama Yarışması organizasyonuna Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanısıra Vali Yardımcısı Erhan Günay, AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Peker, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

Amaç Kod Yazmaya Teşvik Etmek

Kodl@fyon projesinde hedef kitle 5, 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencileri olarak belirlenmiştir. İlimizde eğitim alan çocukların 21. yüzyıl becerilerini aktif olarak kullanmasını sağlamak, analitik ve sistematik düşünmek, problem çözmek, olay veya durumlar arasındaki ilişkileri görebilmek, girişimcilik ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek için planlanmıştır. Asıl ulaşılmak istenen hedef çocuklara kod yazmayı öğretmekten ziyade onları kod yazmaya teşvik etmek, eğlenerek öğrenmelerini sağlamak, tüketen değil üreten bir nesile ulaşmaya çalışmaktır. Kodl@fyon Ortaokullar Arası Scratch Kodlama Yarışması’na ilimizden 29 farklı ortaokuldan, 61 takımla, 207 öğrenci katılarak Scratch ve kodu game lab programlama dilleri üzerinde kendilerine verilen tema ile yaptıkları programlamayla tasarımlarını gerçekleştirerek yarışma jürisine sundular.

 

Geleceğimiz Yapay Zekâlarla Oluşturulacak

Programda yaptığı konuşmada yapay zekâ ve robotların artık hayatımızda daha fazla yer kapladığına dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz; “Artık çağımızın en önemli ilgi alanlarından birisi ile baş başayız. Geleceğimiz yapay zekâlarla oluşturulacak, onlarla şekillendirilecektir. Yapay zekâyı oluşturan da kodlardır. Yani biraz daha açacak olursa geleceğimizde fabrikalarımızda robotlar olacak, şu anda da olmaya başladı. Evlerimiz akıllı hale gelecek, şu anda gelmeye başladı. Arabalarımız akıllı hale gelecek, şu anda gelmeye başladı. Yani kısacası her şeyimizin bizim dışımızda başka bir şeyler tarafından yönetilmesi veya bizim işimizin kolaylaştırılması ile karşı karşıyayız. Bu da kodlamayla oluyor” diye konuştu.

 

Daha İyi Düşünebilmenin Yolu Okumaktan Geçer

Kodlama ile okumanın paralel olduğunu vurgulayan Vali Tutulmaz şöyle konuştu: “Biz bugün de çocuklarımıza, gençlerimize bu alanda iyi bir altyapı verebilirsek gelecekteki bu yarışta diğer devletlerden, rekabet halinde bulunduğumuz toplumlardan geri kalmamış oluruz. Bunun olabilmesi için de bu tür etkinliklere, yarışmalara, eğitimlere ihtiyaç var. Ancak bunlar kendi çerçevesinde bir yere kadardır. Daha iyi düşünebilmenin, daha farklı meselelere bakabilmenin yolu da çok okumaktan geçer. Gençler sizlere söylüyorum. Eğer kodlamacı olacaksanız, gelecekte ülkemize yön verebilecek kişiler olacaksanız. Bilin ki çok okumanız gerekir. Okuyacaksınız. Çok okuyan, iyi okuyan kişi hayal kurar. İyi hayal kuran kişi de kodlamayı ona göre daha rahat yapar. Okumadan, kendi dilimizi iyi kullanmadan, hayalinizi gerçekleştirmeden iyi kodcu olamazsınız. Sadece bu tür yarışmalara katılırsınız, orada kalırsınız, ondan ileri gitmez. Daha iyi olabilmenizin yolu da çok kitap okumaktan geçiyor.”

 

Artık Beyinlerin Gücü Ön Planda

İnsan gücünün eğitilmesi gerektiği hususunun altını önemle çizen Vali Tutulmaz: “Artık toplumların kalkınmasının her dönem belki birinci önceliği insan unsurudur. Ama her geçen gün az öncede bahsettiğim gibi makinalara yön veren, makinaları akıllı hale getiren insan gücü. Bu insan gücünü bizim her geçen gün daha iyi eğitmemiz lazım. Daha iyi eğitimli, daha donanımlı hale getirmemiz lazım. Eğer biz bunu başarabilirsek hedefimiz olan 2023, 2053, 2071 gibi tarihimizdeki, geçmişimizdeki hedef olarak aldığımız önemli hedeflere rahat ulaşabiliriz. Etrafımızdaki, coğrafyamızdaki sıkıntıları görüyorsunuz. Bu coğrafyada, topraklarda kalabilmemiz ancak güçlü olmamızla mümkündür. Güçlü olacağız. Bunun başka bir yolu yok. Güçlü olmanın yolu da günümüzde bilek gücü ile olmaktan çıktı. Artık beyinlerin gücü ön plandadır. Şimdi doktor tedavi yapıyor, ameliyat yapıyor. Arkasında çalışan bir makine var. Asker savaş yapıyor arkasında çalışan bir makine var. Bunları yapanlar mühendislerdir, teknisyenlerdir. Bu da yine sizin gibi daha önce buna kafa yormuş, kodlama ve benzeri alanda çalışmış kişilerin yaptıkları işlerdir. Kendinizi geleceğe hazırlayın. Bugünden yirmi yıl sonranın Ahmet'ini, Mehmet’ini görün kendinizde. Ona göre kendinizi hazırlayın. Bir taraftan oyun oynayın, bir taraftan da kendinizi geleceğe hazırlayın. Bunu hem kitap okumayla, hem de bu işin gereği olan kodlamayla. Gelecek sizde. Gelecek kodlamada. Gelecek yapay zekâda. Bunu tekrar vurgulayarak yarışmanın hayırlı uğurlu olmasını, ilimize dahi çocuklar kazandırmasını, buna vesile olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.” dedi.

 Konuşmasının ardından Vali Mustafa Tutulmaz yarışmanın temasını “Değerlerimiz” olarak açıkladı ve diğer protokol üyeleriyle Kodl@fyon Ortaokullar Arası Scratch Kodlama Yarışması’na katılan öğrencilerle bir araya gelerek onlarla sohbet etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum