phishing

Horlayan her kişi uyku apnesi olmayabilir

Horlayan her kişi uyku apnesi olmayabilir

Horlayan her kişi uyku apnesi olmayabilir
14 Kasım 2017 - 17:13

Horlayan her kişi uyku apnesi olmayabilir

 

 

NERGİZ MERT-Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Apuhan, uyku sorunları üzerine bir açıklama yaparak, “Horlayan her kişi uyku apnesi olmayabilir” dedi. Horlama ve uyku apnesinin uyku esnasında hava yolundaki daralmaya bağlı olarak ortaya çıkan önemli bir sağlık problemi olduğunun altını çizen Hisar Hospital Intercontinental Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Tayfun Apuhan şu bilgileri paylaştı:

“Uyku apnesi ve horlama sadece hastayı ve ailesini rahatsız eden sosyal bir sorun değil, aynı zamanda yaşamı tehdit edebilen ve ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Horlama, tıkayıcı uyku apnesi sendromunun en belirgin yakınması olup, tıkayıcı uyku apnesi olan hastaların hepsinde görülür. Ancak her horlama tıkayıcı uyku apnesi değildir. Horlama yakınması olan hastalar mutlaka uyku apnesi açısından sorgulanmalıdır.

GÜN İÇERİSİNDE UYUKLAMA VEYA YORGUN KALKMA 

Uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerde başlıca sorunlar olarak, horlama, uyku sırasında nefes kesilmesi, boğulma ve zorlukla solunum nöbetleri görülmektedir. Ayrıca gün boyu uyuklama, dikkat isteyen aktivitelerin yapılmasında ve devam ettirilmesinde zorluk, uykudan yorgun kalkma, sabah baş ağrıları, anlama zorlukları, cinsel fonksiyon bozuklukların ve kişilik değişiklikleri görülebilmektedir.

KİLO SORUNU OLAN KİŞİLER UYKU APNESİNE EN BÜYÜK ADAY

Burun girişinden ses tellerinin olduğu bölge kadar olan, hatta yenidoğanlarda ses tellerinin de olduğu bölgeyi içeren alanda, üst solunum yolunu daraltan ve/ veya üst solunum yolu kaslarının gerginliğini azaltmaya neden olan her türlü patoloji horlama ve tıkayıcı uyku apnesi sendromuna neden olabilir. Özellikle boynu kalın ve kısa olan, alt çenesi geride olan ve kilosu fazla olan kişiler en büyük aday olabilmektedir.

UYKU APNENİZ VARSA BUNLARA DİKKAT!

• Kilo vermek için günlük egzersiz yapılmalı ve atletik bir yaşam biçimi seçilmelidir.

• Yatış zamanından 3-4 saat önce kafeinli ve alkollü içecekler alınmamalıdır.

• Düzenli bir uyku için her gece aynı saatte (hafta sonları dahil) yatıp kalkılmalıdır.

• Yatak odasının gürültüden uzak uyumaya elverişli hale getirilmesi gereklidir.

• Yatmadan önce uyku ilacı, sakinleştirici mümkünse kas gevşetici ilaçlar alınmamalıdır.

• Sıklıkla horlama ve apnenin kötüleştiği sırt üstü yatmak yerine yan yatmaya alışılmalıdır.a

YORUMLAR

  • 0 Yorum