phishing

Göz kuruluğu kadınlarda daha sık görülüyor

Göz kuruluğu kadınlarda daha sık görülüyor

Göz kuruluğu kadınlarda daha sık görülüyor
28 Ağustos 2017 - 10:17 - Güncelleme: 28 Ağustos 2017 - 10:35

Göz kuruluğu kadınlarda daha sık görülüyor

 

 

 

KURTULUŞ-Göz kuruluğunun erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, “Göz kuruluğu hastalığıyla özellikle menopoz ve sonrası dönemindeki kadınlarda daha yaygın olarak karşılaşıyoruz. Hastalığın ortaya çıkmasına çevresel faktörlerin yanı sıra; akne ve depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da neden olabiliyor” dedi.

Üzüntüye ve sevince eşlik eden gözyaşı, göz sağlığı için de büyük önem taşıyor. Gözyaşının içindeki maddeler sayesinde gözü, dış etkenlerden ve enfeksiyonlardan koruduğunu söyleyen Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, “Gözyaşı, göz yüzeyinin kurumasını engellerken aynı zamanda gözün oksijenlenmesi ve beslenmesi içinde önemlidir. Ayrıca bir tür optik görevi görerek net görmemize katkı sağlamaktadır. Bu sebeple gözyaşı, göz sağlığı için oldukça önemlidir. Gözyaşının yeteri kadar üretilemediği durumlarda göz kuruluğu sorunu ortaya çıkmaktadır” ifadesine yer verdi.

TETİKLEYEN FAKTÖRLER VAR

Kuru göz hastalığında öncelikli olarak hekimlerin verdiği tedavinin dikkatlice takip edilmesinin ve uygulanmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, hastalığı tetikleyen çevresel faktörleri de şu şekilde sıralıyor: Klimalı ortamlar göz kuruluğunu arttırabilir. Bu nedenle otomobilde, evde ya da ofiste klimalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Önlem olarak zaman zaman pencereler açılmalı, hava nemlendiriciler kullanılmalıdır. Havalandırmanın direkt göze temas etmemesi sağlanmalıdır. Çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıklarda göz kuruluğu tablosunu fazlalaştırmaktadır. Mesleği ya da eğitimi gereği uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan kuru göz hastaları takviye suni gözyaşı kullanabilir. Ancak bu ilaçların mutlaka bir hekim tarafından önerilmeli, kesinlikle bilinçsizce alınmamalıdır. Kuru göz sorunu olan hastaların 30-45 dakikada bir bilgisayarda çalışmayı bırakıp gözlerini kapatarak dinlendirmeli, bilgisayar ekranının göz seviyesinin altında olmamasına dikkat edilmelidir.”  

YORUMLAR

  • 0 Yorum