phishing

Genel seçimler ‘daraltılmış bölge’ sistemiyle mi yapılacak?

Genel seçimler ‘daraltılmış bölge’ sistemiyle mi yapılacak?

Genel seçimler ‘daraltılmış bölge’ sistemiyle mi yapılacak?
16 Ekim 2017 - 20:18

Genel seçimler ‘daraltılmış

bölge’ sistemiyle mi yapılacak?

 

Daraltılmış bölge seçimi 2019’da hayata geçmesi ile birlikte halk listede istediği adaya oy verme hakkına sahip olacak. Uzun süredir beklenen ve en son 1991 yılında uygulanan daraltılmış bölge ile seçmen ülkeyi yönetecek kadroları seçecek

 

 

İSMAİL SAGUN-Başbakanlığı kaldıran ve partili cumhurbaşkanlığına onay veren 16 Nisan referandumunun ardından 2019 yılında yapılacak seçimler için yol haritası arayışları sürüyor. Odtav.com, AK parti Hükümeti’nin milletvekili genel seçimleri için ‘daraltılmış bölge’ sistemi üzerinde durduğunu belirten bir habere imza attı.

ANAP iktidarı döneminde, 1991 yılında yapılan seçimlerde de uygulanan ‘Daraltılmış bölge’ ile ilgili AK Parti tarafından 12 kişilik bir heyet kurulduğu ve bu sistem üzerinde çalıştıkları öğrenildi.

Üzerinde çalışılan seçim sistemleri arasında öne çıkan daha önce de Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği 'daraltılmış tercihli sistem' olmasının da kesin olduğu öğrenildi.

DARALTILMIŞ BÖLGE SEÇİMİ 1991’DE UYGULANMIŞTI

Bu sistemde partiler, her seçim bölgesi için milletvekili sayısının iki katı aday gösterecek. Seçmen, tercihi ile sıralamayı değiştirecek. Her seçmen sadece bir milletvekiline oy verebilecek. Oy pusulalarında her partinin o seçim bölgesindeki milletvekili adaylarının isimleri yer alıyor. Vatandaş oy kullanırken, önce partiyi tercih ediyor ardından da milletvekilini seçiyor. Daraltılmış tercihli sistem Türkiye’de en son 1991 seçimlerinde uygulanmıştı. Bu seçimlerde çifte baraj getirilmişti.

EN ÇOK OY ALAN PARTİYE AVANTAJ SAĞLIYOR

Daraltılmış bölge seçim sistemi matematiksel olarak en çok oy alan partiye avantaj sağlarken; 3 ve 4. sırada yer alan partilerin bu seçimde mevcut vekil sayısına ulaşamayacağı öğrenildi. Bu sistemde bağımsız adayların seçim kazanma şansı ise neredeyse sıfır. Seçim çevrelerinin daraltılması, büyük partilerin lehine, küçüklerin aleyhine sonuç vereceği, bu durum da anayasadaki temsilde adalet ilkesiyle çelişen bir duruma yol açacağı belirtildi.

İSTEDİĞİ ADAYA OY VEREBİLECEK

Daraltılmış bölgenin 2019’da hayata geçmesi ile birlikte Afyonkarahisar halkı da listelerde istedikleri adaya rahatça oy verebilecek. Böylelikle kendisine yakın hissettiği adaya oy verecek olan Afyonkarahisar halkı, listede olmasına rağmen istemedikleri adaya oy vermek zorunda kalmayacak. 2019 yılında hayata geçmesi beklenin daraltılmış bölge seçimlerine Afyonkarahisar’dan giren her parti 6 aday ile Meclise girmek için halkın desteğini almak için ter dökecek.

SEÇMEN, ADAYIN ÇALIŞMALARINA BAKACAKLAR

Özellikle seçimden seçime seçildiği köy, kasaba, ilçe ve il’e giden milletvekillerinin yerini halkla iç içe yer alan adaylar seçilecek. Halk böylelikle istediği adaya oy verirken, adayında yapacağı projelere ve çalışmalara bakacak. Halk eğer aynı listede bulunan adayı seçim dönemi öncesinde yaptığı çalışmaları olumlu bulmazsa seçimde o adaya oyunu vermeyecek. Daraltılmış bölge seçimlerinde halk için en önemlisi kendisi veya yaşadığı bölge ile ilgilenen adaylara oy verebilmesi olacak.

DARALTILMIŞ TERCİHLİ SİSTEM NEDİR?

Türkiye’de en son 1991 seçimlerinde uygulanan daraltılmış tercihli sisteme göre, siyasi partiler, her seçim bölgesi için milletvekili sayısının iki katı aday gösteriyor. Oy pusulalarında her partinin o seçim bölgesindeki milletvekili adaylarının isimleri yer alıyor. Vatandaş oy kullanırken, önce partiyi tercih ediyor ardından da kimi milletvekili görmek istiyorsa onu işaretliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum