phishing

Geleceğin Hâkim ve Savcıları Buradan Çıkacak

Geleceğin Hâkim ve Savcıları Buradan Çıkacak

Geleceğin Hâkim ve Savcıları Buradan Çıkacak
17 Şubat 2018 - 19:40

 

Dinar Özel Ünal Yılmaz Kolejinde bu hafta Kariyer Yıldız günlerinin konuğu Dinar Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Merttürk oldu. 16.sının düzenlendiği programda öğrencilerle buluşan Başsavcı Merttürk doğup büyüdüğü yeri, ilk ve ortaöğretim yıllarını, hâkim ve savcı olmak için okuduğu üniversite olan Hukuk Fakültesini öğrencilere anlattı.

 

Kendi hayatından ve yaşam tarzından bazı kesitler veren Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Merttürk öğrencilere icra ettiği mesleği ve bu mesleğe nasıl sahip olunacağını anlatarak şunları söyledi, “Sevgili öğrenciler bizlerde sizler gibi bu sıralarda oturduk, öğretmenlerimizi dinledik, üniversiteli olduk ve şimdi ise mesleğimizin başında hayatımızı idame ettiriyoruz. Savcılık ya da hâkimlik mesleğini tanıtacak olursak, savcı, suç haberinin kendisine ulaşması itibaren devlet adına araştırma yaparak, gerekli soruşturmayı yürüterek, o devletin kanunları gereğince herhangi bir suç var mı ya da herhangi bir şekilde kanuna aykırı bir faaliyet var mı araştıran, gerektiğinde yine kanunun kendisine verdiği yetkiyle resen bu araştırmayı yapan ya da şikayet veya ihbar üzerine bu araştırmayı yapan ve bu konuda da gerekli gördüğü durumda, ilgili kurum ve kuruluşlara müzekkereler yazarak konu hakkında bilgi toplayan, hukuka uygun bir şekilde tüm delilleri ilgili soruşturma dosyasında toplayan ve eğer o konu hakkına bir suç işlenmesi sebebiyle failler hakkında ceza kanunu kapsamında iddianame yazan ve ceza kanununda belirtilen hallerde kişilerin ceza alması için mahkemeye iddianamesini yazıp hazırlayan ve hâkimler savcılar kanununa tabi bir devlet görevlisidir. Savcıya, cumhuriyet adına görev yaptığını belirtmek üzere “Cumhuriyet Savcısı” adı verilmektedir. Hakim ise, Devlet ile birey arasındaki veya bireylerin kendi aralarındaki veya devletin iki idari birimi arasındaki anlaşmazlıkları ile kamu düzenini bozan suçlara ilişkin konuları, Anayasaya, kanunlara ve hukuk ilkelerine uygun olarak inceleyen,vicdani kanaatine göre ve bağımsız olarak karar veren kişidir” dedi.

 

Üniversitelerde bulunan Hukuk Fakültelerini ve bu okulların işleyiş tarzlarını da anlatan Başsavcı İbrahim Merttürk’e öğrenciler merak ettikleri soruları sordular.

YORUMLAR

  • 0 Yorum