phishing

Depresyon sık rastlanan ruhsal bozukluklardan biridir

Depresyon sık rastlanan ruhsal bozukluklardan biridir

 Depresyon sık rastlanan ruhsal bozukluklardan biridir
27 Temmuz 2016 - 08:03

 

 

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Güray Gülseren konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Gülseren depresyonla ilgili bilgiler verdi.

“Her bireyin depresyonu aynı özellikleri göstermiyor”

“Depresyon toplumda en sık rastlanan ruhsal bozukluklardan biridir” diyen Gülseren, “Yoğun bir umutsuzluk ve çökkünlük hali olarak bilinir ve tanımlanır. Yoğunluğu ve süresi göz önünde bulundurulduğunda kişinin günlük yaşamsal aktivitesini bozacak yıkıcılığa sahiptir. Yapılan çalışmalarda, yaklaşık olarak her on erkekten birisi ve her beş kadından birisi yaşamı boyunca bir kez depresyon geçiriyor. Bu yüksek oranlar nedeniyle, depresyon psikiyatrinin soğuk algınlığı olarak biliniyor. Her bireyin depresyonu aynı özellikleri göstermiyor. Kiminde karamsarlık ve umutsuzluk, kimindeyse genel bir ilgisizlik ve yaşamdan zevk almama ön plana geçiyor. Bazıları uykusuzluk ve iştahsızlıktan yakınırken, bazen tam tersine aşırı bir uyku ve tıkınırcasına yemek yeme davranışı görülüyor” şeklinde konuştu.

 

DEPRESYON İLAÇLARI KİLO YAPAR DÜŞÜNCESİ YANLIŞTIR

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programında, sanıldığının aksine depresyon ilaçlarının bağımlılık yapmadığını belirten Gülseren, şunları kaydetti: “Sadece bazı ilaçlar kesilme belirtileri denilen, ilaç kesildiğinde, maddenin aniden vücuttan çekilmesinden kaynaklı belirtiler olabilir. Bunlar geçici, ilaçların yavaş bırakılması ile önlenebilecek belirtilerdir. Depresyon ilaçları kilo yapar düşüncesi de yanlıştır. Uzun süren ve tedavi edilmeyen depresyonlar metabolizmaya daha zararlıdır. Uzun dönemde depresyon ilaçlarının kiloya olan etkisi çok azdır. İlaçların kişiye göre seçilmesi ve doktorla olan işbirliği sorunu engeller. İlaçlar insanı uykulu yapar düşüncesi yanlıştır. Uyku etkisi antidepresanların az bir kısmında tedavinin ilk birkaç haftasında olur ve zamanla azalır. Depresyonun tedavi edilmesi dikkat ve motivasyonu da güçlendirir.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum