phishing

Çözüm için 5 yıl sonrası planlanmalıdır

Çözüm için 5 yıl sonrası planlanmalıdır

Çözüm için 5 yıl sonrası planlanmalıdır
05 Kasım 2017 - 16:01

Çözüm için 5 yıl sonrası planlanmalıdır

 

Oda Başkanı Yörük: Çözüm için uzun bir sürecin başlangıcı olarak daha önce de ifade ettiğim gibi perakende satış üzerinde bulunan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesi uygulanabilir. Bu pratik uygulama hızlı bir şekilde kilogramda 3-4 TL indirime sebep olacaktır. 6 ay sonrasını değil 5 yıl sonrasını planlamak büyük önem taşımaktadır.

 

KURTULUŞ-Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürlüğü aracılığıyla bazı marketlere ucuz ve uygun fiyattan et satılmaya başlanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, gelinen noktada problemli olanın et değil, hayvan fiyatları olduğunu belirtti. Bu konuda yapılacak günü kurtarır sanılan popülist yaklaşımların sonuçsuz kalacağını öne süren Yörük, “Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın açıklamaları son dönemde gündemi meşgul etmektedir. Bakan Beyin açıklamaları yanlış bilgilendirildiğini gösteriyor. Bize göre problemli olan et fiyatları değil, hayvan fiyatlarıdır. Et fiyatları ile ilgili on bin noktada satılması planlanan kıyma ve kuşbaşı, fiyatları kısa vadede aşağı çekebilir ancak orta ve uzun vadede alınması gereken önlemler alınmadığı için bu çalışmalar sonuçsuz kalmaktadır. Pazarda hayvanın fiyatını düşürmeden et üzerinde fiyat belirlemeye çalışmak musluğu kapatmadan altındaki havuzun taşmasını engellemeye çalışmak gibidir. Esas sorun musluğu kapatmaktır. Eğer musluğu kapatmadan havuzu taşırmamaya çalışırsanız o havuz mutlaka taşar ve havuz yıkılır. Bu yüzden hayvan varlığı üzerine yapılması gereken çalışmalar yapılmadıkça et fiyatı temelinde yapılacak günü kurtarır sanılan popülist yaklaşımlar sonuçsuz kalacaktır. ESK yangına benzinle müdahale etmeye çalışmaktadır. Vatandaş elindeki hayvanı da kesmeye çalışarak önümüzdeki 5 yılı da ithalat lobisinin kucağına itmektedir” dedi.

KDV’NİN YÜZDE 8’DEN 1’E ÇEKİLMESİ FİYATI DÜŞÜRÜR

Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, açıklamasında ESK’ya yüklenerek, zincir marketleri zengin edecek, esnafı sıkıntıya düşürecek özellikle devlet eliyle rekabetin doğasını bozan radikal müdahaleler yerine hafif dokunuşlarla piyasanın üzerindeki devlet gücünün hissettirilmesinin daha uygun bir çözüm olacağını yeniledi. Başkan Yörük, “Et ve et ürünleri piyasasını anlayamamış ESK yönetimi ve bakanlık günlük hevesler uğruna sorunları çözmek yerine sorunları yarına ertelemeye çalışan bir anlayışı hayata geçirmeye çalışıyor. Temel sorunlardan kaçıp, çözümsüzlük üretiyor. Bu politikalarla maalesef kasap esnafını ve halkı birilerine mahkum ediyor. Bugün et fiyatlarının birkaç lira geri çekilmesi illüzyonuna kapılmadan, sorunun kaynağına yönelik çözümler neden üretilmemektedir? Çözüm için uzun bir sürecin başlangıcı olarak daha önce de ifade ettiğim gibi perakende satış üzerinde bulunan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesi uygulanabilir. Bu pratik uygulama hızlı bir şekilde kilogramda 3-4 TL indirime sebep olacaktır. Böylelikle yerli et ve et ürünlerinin pazarda kendine yer bulabileceği, yetiştiriciliğin artacağını düşünüyorum. 6 ay sonrasını değil 5 yıl sonrasını planlamak büyük önem taşımaktadır. Yoksa 2023 hedefleri bizzat bakanlık eliyle sabote edilmiş olacaktır. 5 yıl sonra 100. yılını kutlayacak olan ülkemizi, vatandaşımızı, imalatçımızı, kasap esnafımızı yabancı ülkelerin insafına bırakmak ne kadar doğrudur? Alman, Sırp, Çek Cumhuriyeti köylüsünün yerine neden bizim köylümüz ve üreticimiz kazanmasın? İşte esnafımız herkesin hakkını arayarak böylesine önemli bir görevi yerine getirmektedir” şeklinde konuştu.  

YORUMLAR

  • 1 Yorum