phishing

Çocuklarda Demir Eksikliği

Çocuklarda Demir Eksikliği

Çocuklarda Demir Eksikliği
06 Şubat 2018 - 10:44

 

Demir Eksikliği Anemisi ( kansızlığı ) çocuklarda çok sık görülen bir sorundur. Demir vücudumuzun kan yapımı ve çocuğumuzun büyüme gelişmesinde gerekli bir elementtir.

Çocuklarda demir eksikliği genellikle beslenme yetersizliğine bağlı gelişir. En sık 6-24 ay arasında görülür. Bebeklik döneminde ek gıdalara geç başlanması uygunsuz besinler yedirilmesi demirin emilimini engelleyen besinlerin verilmesi ve inek sütü ( 500 ml= yarım kilo ) fazla tüketilmesi temel sebepleridir. Daha nadir kan kaybı , çölyak gibi sindirim sistemi hastalıkları , barsak parazitleri de demir eksikliği anemisi yapabilir. Kansızlığın tanı ve tedavisi için çocuk doktorunuza başvurmak gerekir.

 

Peki çocuğunuzda Demir Eksikliği Anemisinden nasıl şüphe ederiz?

Demir eksikliğinde halsizlik, iştahsızlık , solukluk , huzursuzluk olabileceği gibi büyüme ve kİlo almada yavaşlama , zeka ve motor gelişimi olumsuz etkilenir. Davranış ve öğrenme becerisinde azalma, zeka gelişimini olumsuz etkiler yapar. Demir eksikliği ; IQ ( zeka katsayısını ) 5-10 puan düşürür. Okul başarısını olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminde zayıflama sonucu sık hastalanma , hücrelerin kendini yenilemesinde azalma sonucunda cilt , tırnak dokusunda zayıflık görülebilir.

 

Demir Eksikliği Anemisi olan çocuğumuz toprak , kağıt , kül gibi değişik maddeler yiyebilir.

 

Demir Eksikliği Anemisinden Nasıl Korunulur ?

 

-ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli

-6 aydan sonra ek gıdalara geçirmek ve besin çeşitliliği sağlanarak , emzirmeye 2-2,5 yaşa kadar devam etmek .

-ilk 1 yaşa kadar inek sütü vermemek , sonrasında günlük 500 ml ye geçirmemek

-şekerleme , bisküvi , cips gibi besinler ve çay ve hazır meyve suyu tüketimini sınırlama

-iyi bir demir kaynağı kırmızı ete haftada 3-4 defa yer vermek.

-demirin emilimini arttırmak amacıyla özellikle yemeklerle birlikte domates , mandalina , portakal gibi bir c vitamini kaynağı ile tüketmek.

- 4. aydan sonra sağlık bakanlığının her bebeğe verdiği demir damlalarına 1 yaşına kadar düzenli devam edilmesi önemlidir.

-özellikle : Yumurta sarısı , dana eti, koyun eti, tavuk eti,balık eti , pekmez (üzüm,dut), tahin, tahin helvası , Kuru yemişler,kuru meyveler (dut,üzüm,incir,kayısı,pestil) , Kuru baklagille (mercimek,nohut,kurufasulye,barbunya) , Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak,marul,maydanoz,yeşil biber) yenilmelidir.

 

Sonuç olarak çocuk doktorunuza başvurarak çocuğunuzun kan sayımı kontrolleri ile demir eksikliği ve diğer hastalıklar yönünden araştırılmas takip ve tedavilerinin yapılması önemlidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum