phishing

Bu Kütüphaneler Kitap Okutuyor

Bu Kütüphaneler Kitap Okutuyor

Bu Kütüphaneler Kitap Okutuyor
11 Nisan 2018 - 02:04

Kadınana Ortaokulu ile Anıtkaya Köyü İlkokulunda öğrencilerin kitap okuma alışkanlıkları kazanmaları ve bunu sürdürmeleri için ilginç projelere imza atılıyor.

 

Afyonkarahisar Merkez Kadınana Ortaokulu anlamlı iki projeyi iki yıldır uyguluyor. Öğrenciler artık kitaplarla daha barışık. Anıtkaya Köyü İlkokulu’nda oluşturulan İp Kütüphane’de hayli dikkat çekiyor.

 

Kadınana Ortaokulu ve Anıtkaya Köyü İlkokulu bünyesinde açılan kütüphaneler öğrencilere kitap sevgisi aşılıyor. Alışılmışın dışında oluşturulan bu kütüphaneleri okul ziyaretleri sırasında inceleyen ve çok beğenen Vali Mustafa Tutulmaz, bu tür kütüphanelerin artması gerektiğini, okumanın ve kitap sevgisinin önemli olduğunu dile getirmişti. Kitabın her zaman okunması gereken bir değer olduğunu her fırsatta dile getiren Vali Tutulmaz, her alanda başarılı olmanın formülünü de kitap okumak olarak tanımlıyor. Öğrencileri her ziyaretinde kitap okuyun tavsiyesinde de bulunan Vali Tutulmaz, hayal edebilmenin, yorum yapabilmenin, bilgi birikimini arttırabilmenin, farklı şeyler ortaya koyabilmenin kitap okumakla mümkün olabileceğini sık sık dile getiriyor. Özellikle kütüphanelere ilgi duyulması gerektiğini de anlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “Kitap okumadan hayatta başarılı olamazsınız” diyor.

 

Okumanın Saati yoktur

Vali Mustafa Tutulmaz’ın da tebrik ettiği Kadınana Ortaokulu bünyesinde “Kitap Okumanın Saati Yoktur” sloganıyla Kütüphaneler Haftasında oluşturulan Saat Kütüphane, kitabın her zaman okunabileceğini anlatıyor. Saattin her bir rakamında özellikle seçilen kitaplar yer alıyor. En başta kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, diğer saat dilimlerinde de Türk Edebiyatının seçkin eserleri yer alıyor.

 

Merak Eden Kitap Okumaya Başladı

Öğrencilerin dikkatini çeken bu saatle kitabın sadece boş zamanlarda değil, her zaman okunabileceği anlatılmaktadır. Kitabın hayatımızın bir parçası olması gerektiği ön plana çıkarılmaktadır. Saat öğrencilerin dikkatini fazlasıyla çekti. Bu kitaplar neden burada?, Niye bu kitaplar? Diye merak eden öğrenciler kitapları bir bir okumaya başladı.

 

Televizyondan Kumbara ile Kitap Sevgisi Aşılandı

Aynı okulda eski bir televizyondan oluşturulan Kitap Kumbarası da yine okumayı teşvik eden başka bir projedir. Televizyon karşısında uzun zaman harcayan çocuklara aslında televizyonun boş olduğu anlatılmaya çalışıldı. Eski televizyonun içi boşaltıldı ve kitaplığa dönüştürülerek içerisine ansiklopediler, hikâye kitaplar, dergiler gibi ilgi çekecek kitaplar yerleştirildi. Zaman zaman güncellenen bu ilginç kumbara da öğrencilerde okuma isteğini artırdı. Televizyondaki boşluğu kitapla doldurmaya başladılar ve artık televizyon ekranına bakarak değil kitap sayfalarında zaman harcıyorlar.

 

İp Kütüphane Merak Uyandırıyor

Anıtkaya Köyü İlkokulu’nda oluşturulan İp Kütüphane ’de yine kitap sevgisi ve kitap okumanın önemini anlatıyor. Rengârenk hikâye kitaplarından oluşan ip kütüphaneye mandalla asılan kitaplar okula girdiğinizde sizi karşılıyor ve merak uyandırıyor. Öğrenciler teneffüse çıktıklarından gördükleri hikâye kitaplarını inceliyor, bazılarını okuyor ve tekrar yerine asıyor.

 

Kitabı alan mandalla ismini asıyor

İp Kütüphane aynı zamanda sorumluluk ve güvende aşılıyor. Asılı kitaplardan herhangi birini alan öğrenciler, isimlerini ve sınıflarını yazıp kitabı aldıkları yere asıyor. Böylece o kitabın hangi öğrencide olduğu anlaşılıyor. İsteyen kitabı evine de götürebiliyor. 10 kitap okuyana Okul Müdürü Hülya Teke ödül veriyor. Bu ödüllerde öğrencileri okumaya teşvik ediyor.

 

Kitaplar sık sık değişiyor

İp Kütüphane okulda yeterli fiziki alan olmaması dolayısıyla ortaya çıktı. Yani istenirse her yer kütüphane olabiliyor mesajı verilmeye çalışıldı. Bu kütüphane öğrencilerinde ilgisini çekti. İpe kitap asılır mı? Diyen öğrenciler sonrasında bu fikri çok sevdi. Nöbetçi öğretmenler kitapları sık sık değiştiriyor, ayrıca tüm kitapların yerleri de değişiyor. Böylece öğrenci hep aynı kitabı değil farklı kitapları da görmüş oluyor. Eğer okulda yeterli kitap olursa kütüphane daha fazla genişleyecek. İp Kütüphane ile öğrenciler artık kitapları daha ilgiyle inceliyor ve okudukları kitap sayısını artırıyorlar.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum