phishing

Bebeği ilk bir saatte anne sütü verilmeli

Bebeği ilk bir saatte anne sütü verilmeli

Bebeği ilk bir saatte anne sütü verilmeli
16 Kasım 2017 - 17:59

Bebeği ilk bir saatte

anne sütü verilmeli

 

 

Hemşire Ebru Koçman ile Ebe Sibel: Anneden ilk beş gün ağız sütü gelir. Ağız sütü bebeğin ilk aşısıdır o yüzden özellikle doğumun hemen ardından ilk yarım, ilk saat içinde ağız sütü verilmelidir

 

 

 

FADİME AKAR-Gün FM’de yayınlanan Gündem programına Afyonkarahisar Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi’nde görevli Hemşire Ebru Koçman ile Ebe Sibel Çakır konuk olarak katıldılar. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Koçman ve Çakır anne sütünün önemine değindiler.

“Her annenin sütü bebeğine özeldir” diyen Ebe Sibel Çakır, “Örneğin prematüre doğan bir bebeğin annesinin sütü ona özelken, 9 aylık bir bebeğin sütü ona özeldir. Annenin gün içerisinde bile sütünün özelliği değişir. Anneden ilk beş gün ağız sütü gelir. Ağız sütü bebeğin ilk aşısıdır o yüzden özellikle doğumun hemen ardından ilk yarım, ilk saat içinde ağız sütü verilmelidir. Eğer bu süreyi emzirmeden geçirirsek çok büyük bir fırsatı kaçırırız ve bebek uzun bir uyku sürecine dalar. Anne sütü zekayı geliştirir. Emen bebeklerde orta kulak iltihabı ve boğaz enfeksiyonu daha az görülür. Emzik ve biberon alan bir bebeğin emme şekli değişir ve belli süre sonra anneyi emmeyi reddeder. Ayrıca çene ve diş yapısı bozulur. Daha sık mikroorganizmalarla karşılaşırlar” diye konuştu.

“SÜT YAPIMINDA OKSİTOSİN VE PROLAKTİN HORMONLARININ ETKİLİDİR”

Süt yapımında oksitosin ve prolaktin hormonlarının etkili olduğunu kaydeden Çakır, “Bu hormonları uyarmak için annenin kaygı ve stresten uzak durup, kendisine inanması gereklidir. 32 hafta ve üzeri gebelerimiz emzirme ve anne sütü hakkında Aile Sağlığı Merkezlerinden ve hastanelerin gebelik okullarından bilgi alabilirler” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Sütün değerini kaybetmemesi için belli koşullarda saklanması gerekir”

“Annenin bebeğinden uzak kalması, çalışmaya başlaması veya bebeğin o an için ememeyecek durumda olması nedeniyle sütünü sağması gerekebilir” bilgisini aktaran Hemşire Ebru Koçman, “Sütün değerini kaybetmemesi için belli koşullarda saklanması gerekir. Oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve dondurucuda 3 ay saklanabilir. Annelerde en çok yaşanılan sorun olarak meme başı çatlağını görüyoruz. Genellikle sanki meme başı çatlağını her annenin yaşayacağı zannediliyor. Ama kesinlikle her anne yaşamaz. Bebeğini düzgün pozisyonda emzirmeyen annelerde görülebilir. Annelerin bu durumda bir krem yada benzeri şeyler sürmelerine gerek yoktur. Sadece ılık suyla silinmesi ve anne sütü sürmeleri yeterli olacaktır” diye konuştu.

“BEBEKLERİ DOĞRU POZİSYONDA VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE EMZİRMELİYİZ”

Emziren annelere tavsiyelerde bulunan Koçman, “Bebekleri doğru pozisyonda ve etkili bir şekilde emzirmeliyiz. 15veya 20 dakika diye bir sınırlama yoktur. Bebeğin istediği sıklıkta ve istediği kadar emzirmeliyiz. Gece emzirmesinin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. 3 saatten fazla bebek uyumamalı ve uyandırılıp emzirilmelidir” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum