phishing

ATSO, Örnek Bir Projeye Daha İmza Attı

ATSO, Örnek Bir Projeye Daha İmza Attı

ATSO, Örnek Bir Projeye Daha İmza Attı
05 Haziran 2018 - 16:20

Güneş enerjisi ile elektrik tüketiminde doğadan yana denge sağlayan, jeotermal enerji ile ısınma sorununu çözen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, örnek bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın Zafer Kalkınma Ajansı’nın Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programı çerçevesinde kabul edilen projesi ile ATSO Hizmet Binası, Yeşil Bina Sertifikası alacak.

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) güneş enerjisinin verimli kullanılarak elektriğe dönüştürülmesi, jeotermal enerjinin ısınmada kullanılması gibi çevre dostu projelerine bir proje daha ekleyecek. ATSO’nun Yeşil Bina Sertifikası için hazırladığı proje, Zafer Kalkınma Ajansı’nın Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programı 2018 destekleri çerçevesinde kabul edildi.

 

YÜZDE 60’I KALKINMA AJANSI TARAFINDAN KARŞILANACAK

 

“ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor” adını taşıyan 251 bin 429 liralık projenin maliyetinin yüzde 60’ı Zafer Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. 2 yıl sürmesi planlanan proje çerçevesinde ATSO Hizmet Binası’nda enerji tasarrufunun artması, yağmursuyu geri dönüşüm sisteminin kurularak bu suyun peyzajda kullanılması, bina içindeki lavaboların sensörlü hâle getirilmesi, bina yerleşkesinde elektrikli araç istasyonunun kurulması, ATSO üyelerine Yeşil Bina hakkında bilgi verilmesi, bina yerleşkesinde engelli zemin işaretleri çizilmesi ve otoparklara araç stoperleri yapılması öngörülüyor. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ATSO Hizmet Binası için Yeşil Bina Sertifikası alınması amacıyla başvuru gerçekleştirilecek.

 

ATSO’NUN HEDEFİ EN ÜST DÜZEY

 

Merkezi Londra’da olan Building Research Establishment Global uzmanları, başvurunun ardından ATSO Hizmet Binası’ndaki işleyişi inceleyecek. Bina Yönetimi, Sağlık ve İyi Hal, Enerji, Su, Arazi Kullanımı ve Ekoloji, Ulaşım, Malzeme, Atıklar, Kirlilik, İnovasyon başlıklarında istenen niteliklerin bulunması hâlinde BRE Environmental Assesment Method (BREEAM) Sertifikası verilecek. “Geçer”, “İyi”, “Çok İyi”, “Mükemmel” ve “Sıra Dışı” değerlendirmeleri bulunan BREEAM Yeşil Bina Sertifikası’nda ATSO’nun hedefi en üst düzey belge olacak.

 

SU VE ELEKTRİK TÜKETİMİ AZALACAK

 

Proje çerçevesinde 2020 yılında ATSO Hizmet Binası’nın geleneksel enerji kaynağı tüketiminin yüzde 20’ye düşeceği, ATSO Hizmet Binası’nın elektrik ve su tüketiminin yüzde 30 oranında azalacağı hesaplanıyor.

 

ODA VE BORSALAR ARASINDA İLK OLACAK

 

Yeşil Bina Sertifikası’nın Afyonkarahisar için önemine dikkat çeken Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, projenin uygulanması sonucunda önemli bir farkındalık oluşturulacağını kaydetti. Serteser, “Türkiye’deki 365 Oda ve Borsa içinde Yeşil Bina Sertifikası’nı alan ilk Oda olmak istiyoruz. Bu doğrultuda Odamız’ın ilgili birimleri tarafından proje hazırlandı. Hazırlanan projemiz, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Bu proje, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşması, doğal kaynakların verimli kullanılması ve Afyonkarahisar’ın daha yaşanabilir bir il olmasına katkı sağlanacaktır” dedi.

 

ÇEVRE İÇİN DE ŞEHİR İÇİN DE YARARLI

 

Güneş enerjisi projeleri ve jeotermal enerjinin kullanımında ATSO’nun kamu kurumlarına ve meslek örgütlerine örnek olduğunu hatırlatan Serteser, “Yeşil Bina Sertifikası Projemiz ile ATSO'nun hizmet verdiği firmalar ve kamu kuruluşları da böyle bir yatırımın maliyetleri, projenin uygulama aşaması ve ekolojiye sağladığı faydalar gibi konularda fikir sahibi olacaklardır. Bunun doğal sonucu olarak da hedeflenen farkındalık başta Afyonkarahisar olmak üzere tüm bölgede gelişecek, projemiz amacına hizmet etmiş olacaktır. Özellikle bölgemizde bulunmayan elektrikli otomobil şarj istasyonları, sürücülerin elektrikli otomobillere yönelmelerini teşvik edecektir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum