phishing

Afyonlu profesörden, tıpta az rastlanan hastalığa çözüm

Afyonlu profesörden, tıpta az rastlanan hastalığa çözüm

Afyonlu profesörden, tıpta az rastlanan hastalığa çözüm
28 Kasım 2015 - 14:57

Doktor H. İbrahim Özsoy’un oğlu olan Prof. Dr. H. Mesut Özsoy, tıpta az asratlanan Rokıtansky-Kuster-Hauser Sendromununu ameliyatla çözüme kavuşturdu

 

Uzun yıllar Afyonkarahisar’da ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, başhekim, il sağlık müdürlüğü yapan, 19., 20. ve 21. Dönem Afyonkarahisar Milletvekilliği ile Sağlık Bakanlığı yapan Halil İbrahim Özsoy’un üç çocuğundan birisi olan Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, 23 yaşındaki K.S.’ye kasıktaki derisinden yapay vajina yaptı.

Doğuştan rahmi olmayan ve vajinasının bir kısmı bulunmayan İzmirli 23 yaşındaki K.S.’ye kasıktaki derisinden yapay vajina yapıldı.

Yeni evli 23 yaşındaki K.S., ergenlik yaşlarında görememe şikayeti ve rutin kontrollerini yaptırmak üzere hastaneye gitti. Yapılan kontrollerde doğuştan rahminin olmadığı ve sadece ‘kör bir vajinaya’ sahip olduğunu öğrenen K.S., soluğu Özel Gözde İzmir Hastanesinde aldı. Rokıtansky-kuster-hauser sendromu olarak bilinen ve 5 bin doğumda bir görülen hastalığa sahip olan K.S.’ye, kasıktaki cildinden yapay vajina yapıldı.

 

DOĞUMSAL OLARAK KAYNAKLANAN BİR DURUM

Özel Gözde İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları doktorlarından Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, şu bilgileri verdi: “Bu doğumsal olarak kaynaklanan bir durumdur. 5 bin doğumda bir karşımıza çıkmaktadır. Aileler genelde ergenlik çağlarında adet olamama ya da gecikme nedeniyle başvurur. Hastamıza yapılan tetkiklerde rahmin olmadığını ancak yumurtaların çalıştığını gördük. Vajinanın 3’te 1 üst kısmının olmadığını, 3’te 2 kısmının olduğunu ve kör şekilde olduğunu gördük. Bu kişilerde cinsel hayatın daha konforlu geçmesi için bazı ameliyatlar öneriyoruz. Bu ameliyatlardan biri kalın bağırsaktan yapılırken biri de kasıktan alınan cilt derisi ile yapılan ameliyattır. Doç. Dr. Akın Sivaslıoğlu ile ekip olarak bu hastamıza kasık cildinden yapay vajina yaptık. Ameliyatımız ortalama üç saat sürdü. Bundan sonraki aile yaşantılarında cinsel konforu artırmak için eğitim verilerek yaşamlarına devam edecekler.”

 

DONÖR ANNELİK TEKNİĞİ İLE ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR

Rokıtansky-kuster-hauser sendromu olan hastalarda üreme olmadığını, ancak Türkiye’de yasal olmasa da taşıyıcı annelik ile bebek sahibi olunabileceğini kaydeden Özsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hastalarda üreme olmaz, ancak ileride düşünülürse yurt dışında donör annelik tekniği ile çocuk sahibi olabilirler. Hanımefendinin eşinden sperm alınır, hastamızın yumurta gelişimi sağlanarak dışarıda döllenir ve bir taşıyıcı annede bebeğin gelişmesi sağlanabilir. Taşıyıcı annelik sistemiyle çocuk sahibi olabilirler. Türkiye’de yasal değil, ancak Avrupa ülkelerinde yasal bir yöntem.”

K.S.’ye yapılan ameliyatın Türkiye’de çok nadir yapılan ameliyatlardan biri olduğunu anlatan Özel Gözde İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, “Anne ve babaların, ergenlik çağına gelen kız çocuklarının adet düzenini çok iyi kontrol etmeleri gerekiyor; yeni evli çiftler de mutlaka jinekoloğa görünmeliler” dedi.●iha

YORUMLAR

  • 0 Yorum