Türkiye’de bitkisel üretime ait tarımsal alan, üretim miktarı, ağaç sayıları, verim
bilgileri ile gübre, tarımsal ilaç, organik tarım, tarımsal alet ve makine sayılarına ilişkin
istatistikler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB)’nın il ve ilçe müdürlükleri
aracıyla TÜİK tarafından derlenmektedir.
Bitkisel üretim kapsamında Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler (arpa, buğday, işlenmiş
tütün, şeker pancarı, parfümeri ve eczacılık bitkileri, yem bitkileri, gibi) sebzeler (meyvesi
yetiştirilen sebzeler, kök ve yumru sebzeler, diğer sebzeler) , meyveler, içecek ve baharat
bitkileri (baharat bitkileri, yaş çay, taş ve yumuşak çekirdekliler, muz, incir, üzüm, zeytin
gibi) süs bitkileri (gül, nergis, lale gibi) yer almaktadır.
2017 yılı geçici verilerine göre Türkiye’nin bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre
%14,9 artarak yaklaşık 135 milyar TL olmuştur.
2017 yılı geçici verilerine bitkisel üretim değeri en yüksek olan 5 il sırasıyla, Antalya
(10,1 milyar TL), Konya (7,5 milyar TL), Mersin (7,3 milyar TL), Şanlıurfa (5,6 milyar TL)
ve Adana (5,3 milyar TL)’dır. Bitkisel üretim değeri en düşük olan 5 il ise sırasıyla, Ardahan
(52,6 milyon TL), Bayburt (68,0 milyon TL), Tunceli (69,2 milyon TL), Hakkari (78,9
milyon TL) ve Karabük (107,9 milyon TL)’tür.
Türkiye’de kişi başına bitkisel üretim değeri 2016 yılında 1 474 TL iken 2017 yılında
%13,5’lik artış göstererek 1 673 TL olmuştur. 2017 yılı verilerine göre kişi başına bitkisel
üretim değeri en yüksek olan 5 il sırasıyla Karaman (10 143 TL), Rize (5 637 TL), Niğde (5
284 TL), Çanakkale (4 694 TL) ve Edirne (4 544 TL)’dir. Öte yandan kişi başına bitkisel
üretim değeri en düşük olan 5 il ise sırasıyla İstanbul (26 TL), Kocaeli (271 TL), Hakkari
(286 TL), Van (286 TL) ve Kars (398 TL)’tır.
2017 yılında Ege Bölgesi’nde bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre %11,9
oranında artış göstererek 21,8 milyar TL olmuştur. Ege Bölgesi’nin bitkisel üretim değerinin
Türkiye bitkisel üretim değeri içindeki payı % 16,1’dir. Ege Bölgesi illeri arasında bitkisel
üretim değeri en yüksek olan il 4,6 miyar TL ile İzmir iken en düşük olan il ise 1,1 milyar TL
ile Uşak’tır.
Ege Bölgesi’nde kişi başına bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre %10,6 artarak 2
098 TL olmuştur. . Ege Bölgesi illeri arasında en yüksek kişi başına bitkisel üretim değerine
sahip olan il 3 160 TL ile Aydın olur iken en düşük değere sahip olan il 1 068 TL ile İzmir
olmuştur.
2017 yılında Afyonkarahisar’ın bitkisel üretim değeri, bir önceki yıla göre % 16,9
artış göstererek 1,9 milyar TL’ye çıkmış olup Afyonkarahisar, bu değerle en yüksek bitkisel
üretim değerine sahip 22. il konumundadır. Afyonkarahisar ilinin bitkisel üretim değeri
Türkiye bitkisel üretim değerinin % 1,4’üdür.
Afyonkarahisar , Ege Bölgesi illeri arasında en yüksek bitkisel üretim değerine sahip
6.il konumundadır. Afyonkarahisar’ın bitkisel üretim değerinin Ege Bölgesi’nin bitkisel
üretim değeri içindeki payı % 8,8’dir.
2016 yılında Afyonkarahisar’da 2 307 TL olan kişi başına bitkisel üretim değeri
2017 yılında %16,6 artış göstererek 2 691 TL’ye yükselmiştir. Afyonkarahisar , diğer iller
ile kıyaslandığında kişi başına bitkisel üretim değeri en yüksek olan 29. il konumundadır.
Afyonkarahisar’ın 2 691 TL’lik kişi başına bitkisel üretim değeri, Ege Bölgesinin 2
098 TL’lik kişi başına bitkisel üretim değerinden daha yüksektir. Afyonkarahisar ili, Ege
Bölgesi illeri arasında en yüksek kişi başına bitkisel üretim değerine sahip 5. il konumundadır.
YORUMLAR