phishing

Acar: ‘Dinar, yaşlı dostu şehir olacak’

Acar: ‘Dinar, yaşlı dostu şehir olacak’

Acar: ‘Dinar, yaşlı dostu şehir olacak’
30 Kasım 2015 - 12:25

Bursa’da Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu’nda bir sunum yapan Başkan Acar, Dinar’da başlatılan ‘yaşlı dostu şehir’ girişimlerin başlıklarından en önemlilerini tanıttı. Acar, “uygulamaya koydukları proje ile Dinar’ın yaşlı dost şehir olacağını açıkladı

 

Bursa’da düzenlenen Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu’nda Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, ilçede yürüttükleri projelerini sunumunu yaptı, ‘Yaşlı Dostu Dinar’ projesinden örnekler verdi. 26-27 Kasım 2015 tarihlerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından termal bir otelde düzenlenen ödül töreni sonrasında ‘Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu’nda Başkan Acar, “Toplumsal Hayat, Yerel Yönetim Ve Yaşlılık Politikaları: Dinar Belediyesi” başlıklı sunumunda, “Bugün ‘yaşlı dostu şehirlerin’ nasıl yaratılacağı sorusuna cevap vermek üzere bir araya geldik. Ben de Dinar’ın buna cevaplarından söz ederek, bir nebze ilham kaynağı olabilmenin umuduyla konuşmama başlıyorum” ifadesini kullandı, konuşmasında özetle ilçede yürütülen projeler hakkında şu bilgileri verdi:

 

NÜFUSUN YAŞLANMASI HARİKA BİR ŞEYDİR

Dinar Belediye Başkanı olarak 2015 yılından itibaren Ulusal Yaşlılık Konseyi’nin (UYAK) başkanlığını da yürütüyorum. Sizlere Dinar’da bu ‘kaynağı’ nasıl yapılandırmaya başladığımızdan söz etmek istiyorum. Dinar’da biz yaşlanmanın ve yaşlılığın dünyasını harekete geçiriyoruz. Kırsaldan şehirlere uzanan girişim atağımızla yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz. Buna sizleri katılmaya davet ediyorum. Birlikten kuvvet doğar!

Ülkemizde 10 milyon civarında 60 yaş ve üzeri insan var. Sadece bir kısmı Dinar’da yaşıyor. Ortalama yaşam süresinde gözlemlenen hızlı uzama nedeniyle diğer yörelerimizde olduğu gibi Dinar’ın da nüfusu hızla yaşlanıyor. Bu ise harika bir şeydir. Çünkü hedeflerimize ulaştığımızın göstergesidir. Daha kaliteli bir yaşamı sunabiliyoruz ki, insanlarımız daha uzun ömürlü hale gelebiliyorlar. Yaşlanma sürecinde insanın her yönden kayba uğramadığını da biliyoruz. Yaşlanmayı insanın her yönden çöküşü olarak görenler varsa, bunun yanlış bir algının sonucu olduğunu söyleyebilirim.

 

YAŞLANAN TOPLUMA YÖNELİK DUYARLILIĞIN ARTIRILMASI GEREKİR

Biz Dinar’da önce ‘zihniyet’ değişiminden işe başladık. Yani yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili zihinlerimize yer etmiş, adeta oraya kazınmış olan ‘yaşlı resimlerini’ silmekle işe koyulduk. Tasavvurlarımızda yaşattığımız yaşlılık görüntülerinden kurtulmak için Dinar’a ‘Türkiye Uluslar Arası Gerontoloji Ödüllerini’ taşıdık. Ülkemizin değerli bilim insanlarının, yöneticilerin ve kuruluşlarının yaşlılara yönelik başarılı çalışmalarını ödüllendiriyoruz. Bu ödüllerin maddi değerinden ziyade manevi değerine önem veriyoruz. Teşvik ediyoruz!

Bu teşvikin ardında UYAK’ın hedefleri yer almaktadır. Bunlar:  Yaşlıların çıkarlarını kamusal ve politik alanlarda temsil etmek. Demografik değişimlerin devam ettiği yaşlanan topluma yönelik duyarlılığı artırmak. Yaşlılığın yarattığı sorunlara çözüm getirecek olan öncü konseptler ortaya koyarak, diğer konuların yanı sıra ‘yaşlı dostu şehirler’ yaratılması girişimlerinde sorumluluk üstlenmektir.

 

GERONTOLOJİK HİZMET AĞINI KURDUK

UYAK ve Dinar Belediyesi olarak ne yapmak istiyoruz? Bunları beş sütun üzerine oturttuk. Bu sütunların taşıdığı kapsamlı bir gerontolojik hizmet ağını kurmaya başladık. Bu beş sütunun ana başlıkları şunlardır: Bilgilendirmek: Yaşlanma ve yaşlılığın birey, toplum, politika, ekonomi ve diğer alanlarla bağlantıları hakkında kamuoyunu bilgilendiriyoruz.

Kalifiyeleştirmek: Yaşlanma ve yaşlılık üzerine uzmanlaşmış personel açığımızın kapatılması için çalışmalar yapıyoruz.

Aktifleştirmek: Mevcut kaynaklarımızı aktif hale getirmek suretiyle, yaşlanan toplumumuzun geleceğini güvence altına alacak çalışmalar yapıyoruz. 

Diyalog: Yaşlanma ve yaşlılık olgularının çok boyutlu ve çok yönlü özelliklerinden kaynaklanan sonuçları kontrol altına almak için partnerlerimizle diyalog içerisindeyiz. Bu diyalogun çok önemli olduğunu kabul ediyoruz.

Organizasyon: Yaşlanan toplumun ihtiyaçlarına etkin ve efektif cevap veren yaşlı hizmeti ağını en ücra kırsaldan en büyük şehirlerimize kadar yaymayı mümkün kılacak organizasyonun temellerini atıyoruz.

 

YAŞLI DOSTU DİNAR’ PROJEMİZİ YARATIYORUZ

Hedeflerimize erişebilmemiz için yaşlanma ve yaşlılık ile ilgili ‘durum tespiti’ yapmamız gerekir. Bu yüzden Dinar’da bu çalışmaları da yürütüyoruz. ‘Yaşlı Dostu Dinar’ projemizi şekillendiriyor ve somut adımlar atarak, yeni Dinar’ı yaratıyoruz.

Yaşlı Dostu Dinar’ın bugünkü hedef noktalarını şu konular meydana getiriyor: Yaşlılıkta bakım, yaşlılıkta gelir, yaşlılıkta ikamet, yaşlı ekonomisi, anti aging, gerontolojik eğitim,

köyden kente göç. Sizlere Dinar’da başlattığımız ‘yaşlı dostu şehir’ girişimlerin başlıklarından en önemlilerini tanıttım. Birlikten kuvvet doğar. Yaşlı dostu şehirleri tek başımıza yaratamayız. Bu yüzden diyalog ve işbirliği içerisinde olmalıyız.” Başkan Acar'ın sunumu sonrasında ise Dinar Belediyesi Gerontolog Faruk Yaşar Gürdal tarafından ‘Yaşlıların Toplumsal Yaşama Katılımı ve Yaşlılara Saygı Dinar Örneği’ sunumu slayt eşliğinde tamamladı.●Kurtuluş

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum